Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu
Steel-Edge.sk Menu

Zlaté šperky

14. 5. 2021

Zlaté šperky s musí byť označené puncom. Označenie puncom vykonáva po kontrole každého zlatého šperku puncový úrad.

Punc vyrazený Puncovým úradom na zlatom šperku je "potvrdením" rýdzosti zlata, ktoré bolo použité na výrobu označeného šperku.

 

  • 585/1000 - 14 ti karátové zlato (Z celkového počtu 1000 časťou zliatiny je 585 častí zlata)
  • 750/1000 -18 ti karátové zlato (Z celkového počtu 1000 časťou zliatiny je 750 častí zlata)
  • 1000/1000 - 24 karátové ryzí zlato (Neobsahuje žiadne prímesi)

Zlaté šperky môžu byť vyrobené:

  • zo žltého zlata
  • z bieleho zlata
  • z ružového zlata

Žlté zlato - dnes sa mnohým môžu zdať šperky vyrobené zo žltého zlata staromódny, ale aj cez to sú šperky žlté zlato považované za nadčasovú klasiku. Napríklad detské náušnice zo žltého zlata sú stále veľmi obľúbenou a tradičné voľbou. Zo žltého zlata stále vyžaruje poctivosť a rýdzosť šperku, ktorú je možné odovzdávať z generácie na generáciu.

Možné alergické reakcie na žlté zlato - v prípade, že máte obavy z možných alergických reakcií na kov, vyberte žlté zlato, u ktorého je pravdepodobnosť alergickej reakcie najmenších. Zliatina žltého zlata obsahuje iba striebro pre zvýšenie pevnosti šperku. Vzhľadom k faktu, že alergické reakcie vyvolané zlatom či striebrom sú veľmi ojedinelé sú šperky zo žltého zlata najlepšie znášané.

 

Biele zlato - v posledných rokoch sa biele zlato teší značnej obľube. Šperky z bieleho zlata sú veľmi moderné a svieže. V zložení zliatin z bieleho zlata možno nájsť nikel, striebro, mangán, ale aj paládium a platinu.

Možné alergické reakcie na biele zlato - alergické reakcie na biele zlato môže spôsobovať prítomnosť niklu v jeho zliatine. Reakcia na nikel sa prejaví ako začervenanie, či vyrážky, ale nie je známy prípad, kedy šperk z bieleho zlata spôsobil zdravotné komplikácie. Možnosť uvoľňovania niklu sa zliatin bieleho zlata používaných na výrobu šperkov upravujú smernice EÚ. Dodržiavanie týchto smerníc zaisťuje puncový úrad. Nikel je nutná prímes a jeho uvoľňovanie závisí na čistote prímesi u samotnej technológii spracovania bieleho zlata. U šperkov vyrobených z kvalitného bieleho zlata uvoľňovanie nehrozí. Jedincom so zvýšenou citlivosťou na nikel možno odporučiť šperky zo žltého zlata.

 

Ružové zlato - šperky vyrobené z ružového zlata predstavujú pomyselnú zlatú cestu medza šperky vyrobenými z bieleho zlata a šperky zo zlata žltého. Zliatina ružového zlata obsahuje prímes medi, ktorá mu dodáva ľahko červené tóny.

Možné alergické reakcie na ružové zlato - u citlivých jedincov nemožno alergické reakcie na meď vylúčiť, ale opäť najviac záleží na technológii a spracovanie zliatiny ružového zlata. U osôb s vysokou citlivosťou odporúčame zvážiť, či nevybrať šperky vyrobené zo žltého zlata.

Pridať nový komentár

Komentáre

Nebol pridaný žiadny komentár.