Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu
Steel-Edge.sk Menu

Steel Wedding

Snubné prstene z chirurgickej ocele z našej ponuky majú precízne povrchovú úpravu a finálne spracovanie. Snubné prstienky pre dámy sú často osadené zirkónmi. Snubné prstene s farebnými povrchy sú upravované technológiou PVD (Physical Vapour Deposition). Vďaka tomuto procesu majú takto upravené oceľové snubné prstene dokonale vyhladené povrchy s vysokou odolnosťou proti oderu.

Nákup snubných prsteňov býva spojený s úplne zásadným životným rozhodnutím akým uzavretím sobáša bezo sporu je, pretože s človekom, ktorého sme si vybrali plánujeme stráviť celý zvyšok života. Význam snubných prsteňov je prakticky rovnaký naprieč všetkými kultúrami, kedy snubnému prsteňa rozumieme ako niečomu čo dvoch ľudí spája a dáva najavo, že ten druhý už nie je voľný a k niekomu patrí.

Snubné prstene majú veľmi bohatú históriu snubné prstene vystupujú v celej rade literárnych diel, z ktorých najznámejší je biblia, teda kniha, o ktorú sa mnohom opierajú naše tradície a kultúra.

Snubné prstene a ich význam prešiel dlhým mnoho storočí trvajúcim vývojom, počas ktorého prstene menili svoj vzhľad i materiálnu hodnotu, ich symbolika manželského sľubu a vernosti však zostávala zachovaná. Snubné prstene boli stále prepracovanejšie, vyrábané zo stále drahších materiálov a osadzované drahými kameni. Napríklad v Romancu bola hodnota lásky priamo úmerná hodnote snubného prsteňa. Naproti tomu v Bizancii 11. storočí dáva ženích neveste zlatý snubný prsteň, ale na oplátku môže dostať prsteň železný. Týmto symbolika snubných prsteňov zostáva zachovaná.

Hodnota snubných prsteňov rástla do takých súm, že v 15. storočí začala znepokojovať duchovné. Bola vydaná Parížska obradnej príručka, ktorá poukazovala na to, ako majú snubné prstene vyzerať: mali byť bez všelijakého zdobenie a drahokamov. Iba taký snubný prsteň môže byť symbolom sviatosti a po období drahých a honosných snubných prsteňov sa móda vrátila k pôvodnej symbolike, teda zástavy manželskej vernosti.

Snubné prstene nosíme na prstenníku ľavej ruky. Aj táto tradícia prešla stáročia trvajúcim vývojom. Rímsky zvyk zo druhého storočia Aulum-Gelle hovorí: prstenník ľavej ruky je spojený tenkým nervom so srdcom, ak tento prst snubným prsteňom stlačíme bude láska snúbenice istá. Kresťanský encyklopedista Izidor zo Sevilly toto uvedené vysvetlenie posúva smerom k západnému svetu: srdce a prsty sú spojené žilky. Práve Isidor začal prsta na ktorom sa nosí snubný prsteň hovoriť prstenník - toto označenie sa zachovalo dodnes. Ďalšie vysvetlenie priniesol Bolonský mních Graciano snubné prstene sú symbolom splynutie sŕdc v jedno. Navliekanie snubných prsteňov sa spája s obradom zhruba od 12. storočia. Takýto obrad mal na dnešnú dobu veľmi netradičné priebeh a navliekanie snubných prsteňov počas svadobného obradu tak ho poznáme dnes sa vo Francúzsku stalo zvykom počas 14 storočia.

Symbolika snubného prsteňa vychádza zo symboliky kruhu aj keď je špecificky ohraničená. Kruh sa radí k najstarším znakom ľudstva a nájdeme ho v mnohých kultúrach a náboženstvách. Kruh je symbolom krásy, dokonalosti, rovnováhy a vnútorné konzistencie. V spojitosti so snubným prsteňom kruh symbolizuje uzavretosť, alebo večnosť bez začiatku a konca. Rovnako ako kruh symbolizuje aj snubný prsteň, ktorý si pri obrade snúbenci vymieňajú akúsi pomyselnú uzavretosť a snubné prstienky môžu symbolizovať krúžok, do ktorého je možné vložiť čokoľvek. Záleží už len na nás čo do snubného prsteňa vložíme a čo a ako nám to pripomína. Kruhový tvar snubných prsteňov symbolizuje nikdy nekončiaci manželskú lásku a oddanosť. Pre niektoré majú snubné prstene hlbší význam a váhu, pre iných predstavujú snubné prstienky iba ozdobu.