Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu
Steel-Edge.sk Menu

Čo je to IP (PVD) technológie

25. 5. 2021

Iónové pokovovanie je úplne moderná metóda využívaná v celom rade odvetví. Pri výrobe krásnych šperkov a hodiniek z chirurgickej ocele je táto metóda využívaná pre vytvorenie odolných povrchov oceľových šperkov a hodiniek. Prečítaním tohto článku získate základné podvedomia o využití a princípe tejto revolučnej metódy.

 

Iontové pokovovanie a jeho prínosy pre šperky

  • päťkrát až osemkrát odolnejšie povrchy než v prípade použitia iných metód.
  • menšia spotreba materiálu pri tvorbe povlakov znižuje výslednú cenu šperku.
  • umožňuje tvorbu vrstiev čiernych farieb a vo farbách žltého zlata i ružového zlata.
  • prináša leštené, alebo naopak matné povrchy vrátane celého radu prechodov mat-lesk.
  • Šperky z chirurgickej ocele sú vhodným základom pre použitie tejto technológie.

V porovnaní s tradičnými metódami je Iónové pokovovanie veľmi trvanlivé. Experimenty preukázali, že povrchy upravené touto technológiou sú až osemkrát odolnejšie než povrchy pokovované tradičnými metódami. Z týchto dôvodov táto technológia získala veľmi rýchlo svoje uplatnenie na poli šperkov zhotovených z chirurgickej ocele. Oceľové šperky s úpravou povrchov touto technológiou sú dostatočne odolné pre každodenné užívanie. Potiahnutý materiál je na šperky nanášaný vo veľmi tenkej vrstve, čo zlacňuje náklady pri výrobe šperkov a tak znižuje cenu pre koncového zákazníka. Tento všestranný proces umožňuje tvorbu mnohobarevných matných, alebo lesklých povrchov, pri výrobe šperkov sa využíva predovšetkým žltého, alebo ružového zlata a čiernej farby.

 

 

Technológia a proces môže byť známi tiež ako fyzikálne depozície pár pod termínom PVD. Tento technický termín je nepresný a vzťahuje niekoľko ďalších metód ako depozície pomocou iónov (IAD), alebo depozície iónových pár (IVD).

Pred začiatkom procesu pokovovanie musí byť pokovovaný materiál v našom prípade oceľový šperky perfektne očistený. Všetky cudzie materály musia byť odstránené z povrchu pokovovaného šperku, aby nedošlo k poškodeniu a zničeniu povrchu. Proces čistenia známy pod pojmom rozprašovanie sa vykonáva vo vákuovej komore, v ktorej dochádza tiež k pokovovování šperku. Proces rozprašovania využíva napríklad argónového plynu, ktorý nečistoty z povrchu odstránia namiesto toho, aby sa na povrch prilepili.

Teraz keď je pokovovaný predmet pripravený môže začať Proc pokovovanie. Na povrch materiálu je nanesené spojivo, ktorým môže byť nitrid titánu, ktorý pomôže dosiahnuť silné väzby povrchu pri aplikácii. Pomocou elektrického oblúka sa odparuje poťahový a spojovací materiál smerom k potahovanému predmetu, kedy do poťahovaného predmetu je zavedený opačný elektrický náboj než je v poťahovom a spojovacím materiálu. Týmto sa tiež zvyšuje väzba medzi povlakom a povlakovanými predmety v našom prípade treba snubnými prstene z chirurgickej ocele.

K dosiahnutiu požadovanej úpravy povrchu možno dôjsť niekoľkonásobným opakovaním uvedeného procesu. Umožnenie viacnásobného opakovanie procesu nám poskytuje širokú škálu farieb a odtieňov, ktoré sú na pokovovaný materiál nanášané vo veľmi tenkých vrstvách za súčasného zvolenie buď matného, alebo lesklého povrchu. Pretože sú nanášané vrstvičky extrémne tenké, nedochádza ani pri opakovanom nanášaní k strate detaile pokovovaného predmetu treba oceľového náramku.

 

 

Ako sa starať o šperky upravené touto technológiou

Starostlivosť o šperky a hodinky nebola nikdy jednoduchšie než je tomu vďaka tejto technológii teraz.

  • Šperky je dobré uložiť na suchom mieste ideálne je šperky uložiť do šperkovnice
  • Správnej starostlivosti o šperk zaisťuje jeho dlhodobú životnosť

Oceľové šperky je po nosení možné utierať suchou a mäkkou handričkou, v prípade silnejšieho znečistenia je možné šperky z chirurgickej ocele umyť teplou vodou a tekutým mydlom, je možné použiť mäkkú kefku. Umytý, očistený a osušený oceľový šperk potom uložiť na vhodné miesto napríklad do šperkovnice.

Technológia iónového pokovovanie je veľmi odolná a pri správnom zaobchádzaní a ukladanie oceľových šperkov a hodiniek zaručuje dlhodobú trvanlivosť takto upravených povrchov krásnych oceľových šperkov a dámskych a pánskych hodiniek.

 

 

Iónové pokovovanie už našlo v klenotníckej odvetví svoje pevné miesto a očakáva sa, že jeho pozícia sa na tomto poli ešte upevní. Tak ako vo všetkých odboroch aj v tomto odbore dochádza každý deň k vylepšovaniu a spresňovanie procesov za stáleho vyhľadávanie ďalších farebných kombinácií a povrchových úprav. S tým ako celosvetovo možno pozorovať rastúce ceny drahých kovov preniká Iónové pokovovanie aj na pole drahších a luxusných šperkov.

Budúcnosť ukáže akým smerom sa bude táto technológia vyvíjať.

 

Pridať nový komentár

Komentáre

Nebol pridaný žiadny komentár.